Hypatia kimdir?

Tarihi şahsiyetler her zaman dikkatimi çeker. Bunlardan biri de Hypatia ve tüyler ürpertici bir son ve özetle sizlerle paylaşmak istedim detaylı bilgi internette var dileyen araştırıp okuyabilir..

Hypatia, Antik Yunan düşünür, matematikçi, astronom ve filozoftur. İskenderiye Okulu'nun son ünlü bilgini olarak kabul edilir ve Neoplatonizm felsefesinin önemli bir temsilcisidir. Antik Çağ'da bilim ve felsefe alanlarında önemli katkılar sunan az sayıdaki kadın düşünürden biridir. Babası Theon, İskenderiye Kütüphanesi'nde çalışan ünlü bir matematikçi ve astronomdu. Hypatia, babası tarafından evde eğitilerek matematik, astronomi, felsefe ve retorik alanlarında derin bir bilgi birikimi edindi.

Hypatia, MS 4. yüzyılın sonları ve 5. yüzyılın başlarında sadece memleketi İskenderiye’nin en büyük filozofu olarak değil, aynı zamanda geç antik çağın en büyük düşünürlerinden biri olarak da anılıyordu. Sadece bu başarıları bile adının yüzyıllar boyunca korunmasına yetse de, tarih onu çok daha farklı bir bağlamda anlatıyor.

Hypatia, bu başarıları yerine, daha çok MS 415 yılında fanatik bir Hıristiyan güruh tarafından korkunç bir şekilde öldürülmesiyle hatırlanıyor. Çağdaş kaynaklar cinayeti ayrıntılı olarak anlatıyor.

Hypatia, İskenderiye’de zorla arabasından sürüklenerek Caesareum adlı kiliseye götürülür. Orada çırılçıplak soyulup derisi yüzülerek vahşice öldürülür ve cesedi parçalanır. Sonrasında, kalıntıları bir kalabalık tarafından yakılır.

Çok üzücü bir son.. Başedilmesi gereken en büyük düşman cehalettir..
 

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Gözlerim belerdi yalan yok. Ne acı ne kötü bir sorun... :'(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir insanı bırakın hayvanın bile canlı canlı derisinin yüzülmesi ne demek yaa! Bu nasıl vahşet... Allah kahreylesin zalim canavarları mazlumlara zarar verenleri hazmedilir bir durum değil! Allah muhafaza düşüncesi bile insanın kanını donduruyor..

      Sil
  2. Agora filmi, Hypatia'nın hayatını anlatan film. Çok çarpıcı ve üzücü maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben izlemedim ama izleyemem de bu tarz şeyler zayıf olduğum konular beni geriyor ve etkisinden kurtulmak uzun sürüyor..

      Sil
  3. Bu tür davranışları anlamak zor. Nasıl bir inanç?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle ve bugün Siyonistlerin yaptıklarını onlara bakınca anlıyorsunuz herşey aynen devam ediyor zulüm ve cehalet karanlığı.. İman ve küfür atbasi gidiyor kıyamete kadar da devam edecek...

      Sil
    2. Aynen öyle ve bugün Siyonistlerin yaptıklarını onlara bakınca anlıyorsunuz herşey aynen devam ediyor zulüm ve cehalet karanlığı.. İman ve küfür atbasi gidiyor kıyamete kadar da devam edecek...

      Sil
  4. hypatia önemli figürlerden tarihte :) iyi bayramlar :)

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle cahillik zor iş. Benim de etkilendiğim kadın bilim insanı. Filmi Agora olarak yansıtıldı. Ben başarılı bulmuştum. 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki o dönemlerde yaşamamışım diye düşünüyorum..

      Sil