Herkese umut dolu merhabalar :)
Bilmediğim bir konuda sizlere danışmak istedim meslek ahlakı olmayan bir eczacı ya da çalışanı müşterilerine nasıl zarar verebilir. Bunu denetleme mekanizması var mı Keşke bir eczacı kardeşim bu yazıma doyurucu bir yorum bıraksa da aydınlansam 💗
Sağlık ocağında ki doktorumdan çok memnunum diğer sağlık çalışanlarını görüyorum kahvaltıdan ya da öğle molalarından gelemezler bi türlü.. Benim doktorum hem diyaloğu çok iyi hem de kaç senedir onu ne kahvaltı için mutfakta gördüm ne de diğer sağlık çalışanlarına ve ya hastalarına karşı laubaliliğini..
Bir hasta doktoruna benim diyebiliyorsa demek ki ondan memnundur benim gibi :)
Eskiden reçetelerde yazılanı görebiliyorduk şimdi ise göremiyoruz ama benim huyumdur dolaylı bir şekilde ne yazdıysa öğrenmeyi başarırım hep :))
Bana antibiyotik 1 gr vermeyin karnıma sancı giriyor dokunuyor dedim. Augmentin yazdığını ishal bile yapsa kesme kilona göre veriyorum. Parol yazdığını ve bana iyi geleceğini söyledi. Allah razı olsun.. Sorular sordum vitamin alabilir miyim? Önümüz Ramazan oruç tutacağım için falan filan o da beni aydınlattı Allah razı olsun..
Sonra eczaneye gittim ve reçete ile hiç alakası olmayan ilaçları verdi.
Söylediği "Aynı hiç bir farkı yok" Telefon numaramı aldı bir yerlere kayıt ediyormuş sordum ama üstü kapalı cevaplar verdi. Bu kişi eczacı değil eski çalışanlarından biri..
Eve geldim Geralgine prospektüsü okuyorum ağrı kesmektan başka zararı daha çok.. Ömrüm boyunca ağrı kesici kullanmamak için hep alternatif seçeneklre başvururum bir seferlik kullandım hiçbir şey anlamadım..
Evde olan Parolu içince çok ilginç öksürüğüm kesiliyor. Doktorum özellikle bana parolu verdiğine göre demek ki bana daha faydalı diye düşünüyorum. Klamoks bitmek üzere bir fayda görmedim gibi...
Neyse benim anlamaya çalıştığım şu: Eczaneler ya da çalışanları bu kadar rahat reçete de değişiklik yapmaya yetkileri var mı?
İlaç şirketleriyle anlaşarak bizlere her türlü ilacı rahatlıkla pazarlasalar (kobay olmayı reddediyorum) bizler doktorun reçetesini görmediğimiz için doktorun tavsiyesi diye kullanabilir ve doktorlara karşı kötü önyargılar oluşturabiliriz. Bunun denetimi nasıl sağlanmalı bu konuda ne yapabiliriz?
Dünya sağlık örgütü'nün neler yaptığını ve ne kadar güvenilir olmadığını covid döneminden sonra görüyoruz. Şimdi ifşalar da başlarsa kanıtlanacak diye düşünüyorum..
Bilemiyorum eczacıların yanında çalıştırdıkları elemana bu kadar güvenmeleri doğru mu? Yıllardır o eczaneye giderim. Duvarda eczacının resmi var ve yıllar önce bir kere gördüm..
Her meslek dalının hatalarında bazı telafileri olur ama sağlık sektörü öyle değil. Türkiye de canların hiç kıymeti olmadığını başımıza gelen yangın ve diğer felaketlerden görüyoruz..
(Son dakika haberlerinde gördüm) |
Allah bizlere önce Allah korkusu sonrada sorumluluk ve güzel ahlak bilincini nasip eylesin. Kendimize yapılmasını istemediğimiz hiçbir şeyi başkalarına da yapmamız gerekiyor.
Herkes kendi sorumluluğunu yerine getirse gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünyayı bırakırız..
Görüşmek dileğiyle..
Yazdıklarınıza aynen katıldığımı söylemek, böylesi düşünce ve deneyim yüklü bir yazı için yeterli olmayacak biliyorum.
YanıtlaSilAncak çok değerli , çok farklı sağlık çalışanlarına da haksızlık etmemek lâzım.
Yakın arkadaşlarım var hemserilik yapan ve çok zor şartlarda çalışıyorlar nöbetleri çok ve hastalardan çok çalışma şartlarının ağırlığı onları yoruyor biliyorum haksızlık etmek istemem her meslekte var özverili kardeşlerimiz Allah onların hepsinden razı olsun.. Diğerleri hem kendi meslektaslarina hem devlete hem de vatandaşlara yük oluyorlar...
SilTeşekkür ederim..
Merhabalar.
YanıtlaSilÇok ama çok eskiden, hem hasta, hem de eczane işbirliği yaparak, hoş olmayan şeyler yapıyorlardı. Ama artık bu yolla bir dalavere yapıldığını sanmıyorum.
Doktorun size yazdığı reçeteden başlayalım. Doktor size reçeteyi yazar yazman cep telefonunuza hemen bilgiler düşüyor ve doktorun size reçete ettiği ilaçları görebiliyorsunuz.
Eczacınıza gelince, eczacınız size doktorun reçete ettiği ilaçları verir. Eğer elinde birebir yazılan ilacın aynısı yoksa, SSK'nın da onay verdiği ana maddesi aynı olan ilacın muadilini verir. Bu durum en çok antibiyotiklerde oluyor. Çünkü doktorların hemen hemen hepsi hastasına antibiyotik yazarken AUGMENTIN 1000 mg. yazar. Bu ilacı çıkaran firma çok üç kağıtçı. Yıl sonuna doğru Augmentini piyasaya sürmüyor, haliyle depolarda olmayan bu ilacı eczacı da veremiyor ve muadili olan antibiyotiklerden KLAVUNAT, AMAKLOVİN ve KLAMOKS gibi antibiyotikleri verir. Hal böyle iken;
Doktorun size reçete ettiği ilacı hem cep telefonunuzda ismini, hem de E_Nabız'da, orijinal kutusuyla bile görebiliyorsunuz.
Bana kalırsa, eczacınız size yanlış yapamaz. Ancak siz her zaman eczacınıza ben reçetemdeki ilacın aynısını istiyorum, muadil kabul etmiyorum, dersiniz. Onlar da ellerinde yoksa, depodan getirtiyorlar. Eğer söz konusu ilaç depoda da yoksa, depolarda da yok, ya muadilini vereceğiz, ya da buyurun reçetenizi eczaneleri dolaşın derler.
Ben yıllardır eşimle birlikte rahatsızlıklarımız nedeniyle çok sık ilaç alan ve kullanan biri olarak eczanelerin uygulamalarında gördüklerim bunlar. Yani bir dalavere çeviremezler.
Hatta size bir konu daha söyleyeyim. Eczacılar reçete ile verilmesi gereken ilaçları reçete olmadan hastaya veremiyorlar. Yani siz bana Augmentin'i verin ben kullanmaya başlayım, yarın doktoruma reçete ettirip, size getiririm deseniz bile eczacı reçete olmadan o ilacın çıkışını yapamıyor. Neden yapamıyor. Müfettişler habersiz aniden eczaneyi denetlemeye geliyorlar. Ellerindeki mevcut stoklara bakıyorlar ve şu ilacı sayalım diyorlar ve depodaki ve raftaki ilacı sayıyorlar, reçete ile çıkışı yapılan ilacı da sayıyorlar eğer birbirini mevcut tutmazsa, nerede bu ilacın bir ya da bir kaç kutusu deyip eczacıyı sorguya çekip, gereğini yapıyorlar.
Yardımcı olabildimse, kendimi mutlu addederim.
Selam ve saygılarımla.
Çok aydınlatıcı bir cevap Allah razı olsun hemen mesajlara baktım doktorun reçetesi açık ve net ama eczaneden alınan ilaclarda "taleb edilen ilaçlar karşılanmıştır" diyor ve ücretler yazıyor yani buralrda bı tutarsızlık var.. Bu şekilde karşılaştırma iyi oldu istismar edilmedim umarım çok teşekkür ederim..
SilMerhabalar.
SilCep telefonunuza bir de SGK'dan mesaj gelecek. Ve o mesajda ilaçların adı ve gramajları da yazar. Eğer bir ilaç size reçete edildiğinde SGK'dan telefonunuza mesaj gelmiyorsa, muayene ve tedavi olduğunuz hastanelerdeki iletişim bilgilerinizi güncellettirin. En son aldığım reçetem için cep telefonuma SGK tarafından gönderilen mesajı tekrar incelediğim de hem ilacın adı, hem gramajı, tabletin kaç günlük olduğu, maaşımdan ne kadar katkı payı kesileceğine kadar bilgiler geliyor.
Eğer size SGK'dan mesaj gelmiyorsa, güncelleme işini sağlayana kadar, mutlaka e-nabızdan hesabınıza girin ve reçetelerime bakın, doktorunuzun size reçete ettiği ilaçlarınızla ilgili tüm bilgileri görebilirsiniz. Böylece eczacınızın size verdiği ilaçlarla karşılaştırdığınızda aradaki işlemin farkını görebilirsiniz. e-nabız hesabınız kurulu değilse, e-devlet'ten girebilir ve oradan e-nabız ya da randevu için mhrs'ye geçebiliyorsunuz.
Selam ve saygılarımla.
Merhabalar.
SilEczanenin telefonunuza gelen mesajında ilaçların dökümü olmaz, hatta Sağlık Bakanlığı bile bilgi veriyor. Siz eczaneden ilaçlarınızı alırken, eczacınız size verdiği ilaçların dökümünü gösteren bir belgeyi de vermek zorunda. Kağıt ve mürekkep tasarrufu için bir de çok önemli olmayan ilaçlarda bu dökümü vermezler. Ancak siz tereddüte düştüğünüz de eczacınızdan bu dökümü isteyebilirsiniz, bu sizin en doğal hakkınızdır. Eczacı bu talebinizi geri çeviremez ve bu dökümü size vermek zorunda.
Selam ve saygılar.
Gerçekten mi bunu deneyecegimden emin olabilirsiniz. Çok iyi oldu bu yayını paylaştığım baya merak ettiklerini de öğrenmiş oldum çok teşekkür ederim Allah razı olsun 🙂
SilRecep Bey'in bu detaylı yorumunu görünce sıfırdan yorum yazmamın gereksizliğini anladım. Aynı etken madde varsa muâdil olarak veriyor eczacılar değilse bizde yok diyorlar. Çok fark edeceğini sanmıyorum ama bazı ilaçlar bazı bünyelere daha iyi gelebiliyor.
SilEczacılar ilaç verse iyi kalfalar eczacılık yapıyor bu detay gözden kaçıyor!
SilAugmentin klasik bir antibiotik , her derde deva gibi. Ama ilaç olmayınca muadilini vermeye çalışıyorlar. Bazen olmayabiliyor ilaçlar. İlaç açıklamalarını okumak moral bozucu oluyor , çoğu rahatsız edici bir çok yan etkiye sahip ama ilaçsız da olmuyor. Eczacı kalfalarına güveniyoruz genelde. Kötüyle karşılaştırmasın Allah. Size de çok geçmiş olsun, şifalar diliyorum.
YanıtlaSilBugün bir son dakika haberi okdum hemen yazımın altina resmini ilave ettim. Eczacılar mesleğine daha fazla vakit ayırmalı yoksa yazık ağır bedeller ödenecek😔
SilSorgulayıcı bir yapınız olduğu için tebrik ederim sizi :) Elinde, reçetedeki ilaç yoksa ya farklı eczaneyi gidiyorsunuz ya da o ilacı getirtebiliyor eczacı diye biliyorum ben.
YanıtlaSilBana da söyledi benim çalıştığım depoda yok diye ama hadi bir tanesi yok tüm recetedeki ilaçların hepside mi farklı verilir?
Silİnsan ister istemez kuşkularınıyor..
Teşekkür ederim saolun🙂
Böyle bilinçli olmak gerek :)
YanıtlaSilHoşgeldiniz teşekkür ederim 🙂
Sil